Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.11.2007, Jan Vítek, recenze
Americká společnost SilenX se jako několik dalších zaměřuje na výrobu napájecích zdrojů, chladičů, ventilátorů a drobného příslušenství pro chlazení PC komponent. My si dnes představíme její nepodsvícené ventilátory s označením iXtrema, které se dodávají v několika rychlostních verzích a samozřejmě také velikostech. Navíc jejich design je celkem netradiční, takže bude jistě zajímavé srovnat i jejich výkon.
Celler (6) | 8.2.200911:14
Mám zájem o koupi ventilatoru Papst 4412 a chtěl bych se zeptat, jak se tento ventilátor připojuje do počítače a jak je na tom s hlučností.
Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
borg_ | 16.11.20070:18
I ten nejlepší Papst lze při měření sání proti odporu ­"převálcovat­" jakýmkoli větráčkem s upraveným nasávacím otvorem. Stačí z tvrdého papíru vystřihnout mezikruží s vnějším průměrem odpovídajícím průměru větráčku a vnitřním průměrem cca o 1­-3 cm menším ­(podle předpokládaného zátěže na vstupu­). Přidělejte na sací stranu a uvidíte divy!
Odpovědět0  0
toycat (3) | 16.11.20076:33
Jestli s tím máte zkušenosti, můžete uvést, jak tato úprava ovlivní hlučnost provozu ventilátoru? Děkuji.
Odpovědět0  0
borg_ | 16.11.20079:41
Hmm no hlučnost jsem moc nesledoval, ale tohle je spíše taková specialita pro zvláštní případ, kdy musí větrák překonávat větší odpor na vstupu. Pak totiž neupravený větrák má tak malou účinnost, že ho stejně musíte provozovat na vysokých otáčkách, aby vůbec něco přečerpal. Moje úprava umožní snížení otáček a tedy i hlučnost. Jde prostě o aproximaci běžných průmyslových kompresorů, u kterých se na rotoru směrem k výstupu zvyšuje průřez pro udělení kinetické energie procházejícímu vzduchu...
Odpovědět0  0
toycat (3) | 8.11.20078:00
Dobrý den, Světe Hardware.
Vidím, že snad v každé recenzi větráčků používáte srovnání s Papstem, který vždy vítězí na celé čáře a vypadá jako jediná kvalitní volba pro seriózní chlazení, i když poněkud dražší.
Bohužel právě kvůli ceně třeba já s těmito produkty nemám žádnou zkušenost a sice jsem nějak moc nepátral, ale na vašem serveru mi recenze těchto produktů jako celku docela chybí.
Chci vás poprosit, jestli byste nemohli zrecenzovat celou produktovou řadu od Papstu, aby bylo vidět, jak moc utrpí chlazení, pokud nám záleží i na úrovni hluku. Zajímají mě ­- a snad nejen mě ­- hlavně produkty řady Super Silent a Ultra Silent kvůli možnostem kvalitního a tichého chlazení HTPC.
Alternativně bych vám chtěl navrhnout, zda byste nemohli udělat nějaký megatest chladičů dostupných na našem trhu s důrazem jednak na chlazení a pak také s důrazem na hluk s nějakým finálním přehledem cena­/výkon a cena­/ticho­/výkon. Na údaje výrobců se nedá spolehnout, navíc někteřé uvádějí hluk v dB, jiní v dBA a další v Sone, průtoky ­- jak ukazují vaše testy ­-jsou taky mimo, což jistě způsobují i různé metodiky měření, atp. Vy jste mě zatím jako zdroj informací nezklamali a vaše recenze jsou objektivní a poučné. Snad nebudu sám, když řeknu, že by mě dost zajímalo, které větráčky jsou nejlepší pro pařmany nehledící na hluk a které jsou nejlepší pro tichomily.
Děkuji a přeji hodně spokojených čtenářů.
Odpovědět0  0
Wolfsteen | 2.11.200712:03
Podívat se na to závěrečné hodnocení plusů a mínusů je opravdu k smíchu. Plusy jsou vzhled a příslušenství, ale to hlavní co by to mělo umět je v mínusech. A ta cena! No děkuji nechci. Asi by se majité měli zamyslet nad názve své firmy a potažmo jejich výrobků...
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 2.11.200715:43
nj tiež ked som videl tu sumu co chcu za ventilator ma skoro kleplo :­) za to si kupim celu počitačovu bednu aj zo 400W zdrojom :­)
Odpovědět0  0
Héctor | 2.11.200716:37
nj, eurocase so 400W zdrojom a este aj ostane na dake pifko...
vratil by som sa k tym Papstom, podla toho, ako sa tvaria su to celkom vykonne vetraky, akurat ze na Slovensku som to nasiel len v jednom shope, a to v Kosiciach, co je dost skoda, lebo objednavat 3 vetraky a este platit postovne, tak to vyde dost draho
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.11.20077:18
... hm ..... ty nevýhody vypadaj komicky ..... :­) ... tož k čemu tedy jsou ? .... :­)­)

... Zkuste sehnat k otestování ten monstrózní chladič s 30cm ventilátorem co byl na Invexu .....
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 2.11.20079:47
Při jistém způsobu použití mohou být výkonnější, ale naše metodika je holt nastavena tak, aby se ventilátory předvedly v nepříznivých podmínkách, kde musí překonávat odpor při nasávání­/tlačení vzduchu. Popřemýšlím nad dalšími možnostmi.

jinak ten monstrózní chladič byl tuším snad jen prototyp jen tak pro srandu, takže ten těžko někdo sežene
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.11.200710:12
.. škoda .... dokázal bych si ten chladič s tím venťasem dost dobře představit místo bočnice casu ....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.